LAW

Nyheder

14.7.2016

Olie- og Gasselskabers politikker om samfundsansvar og menneskerettigheder

Nordic Law Group ved advokat Thomas Trier Hansen fremlagde på Society of Petroleum Engineers (SPE) International Conference and Exhibition on Health, Safety, Security, Environment and Social Responsibility i Stavanger april 2016 en gennemgang af verdens 35 største olie- og gasselskabers offentliggjorte politikker om respekt for menneskerettigheder. Oplægget var baseret på hans artikel Mapping of Oil and Gas Companies’ Policy Commitment to Respect Human Rights. Ud fra en række kriterier, udledt af UN Guiding Principles on Business and Human Rights, vurderedes, hvorledes selskaber fra alle dele af verdenen håndterer princippet om at offentliggøre deres politikker og om det er muligt at udlede om, hvorvidt der er en geografisk eller ejerskabsmæssig forskel på, hvorledes selskaberne håndterer princippet.

Den overordnede konklusion er, at respekt for menneskerettigheder indgår i de fleste selskabers offentliggjorte politikker med undtagelse af selskaber med hovedsæde i Mellemøsten. Et resume af artiklen kan findes på engelsk på https://www.onepetro.org/conference-paper/SPE-179455-MS, hvor der også er adgang til selve artiklen.

SPE, som har mere 143.000 medlemmer i 137 lande, afholder hvert andet år konference om Health, Safety, Security, Environment and Social Responsibility med deltagelse af nogle af verdens største olie- og gasselskaber, NGOer, konsulentvirksomheder mv.